Vad är e-cigaretter?

En e-cigg är enkelt förklarat en elektronisk cigarett, den uppfanns av en kinesisk apotekare år 2000 och började säljas inrikes tre år senare. 2005-2006 började e-ciggen exponeras och säljas i andra delar av världen. Det är ett bra alternativ för alla som vill slippa de skadliga ämnena i vanliga cigaretter. E-cigg består nämligen inte av tobak, de innehåller en vätska med vissa kemiska ämnen och smakämnen. Du kan själv välja om du vill röka en e-cigarett med eller utan nikotin. När du drar ett bloss av vätskan bildas det en ånga som du sedan blåser ut. En annan positiv sak med den här typen av cigarett är att du inte utsätter din omgivning för passiv rökning. E-cigg kan i vissa fall vara tillåtet att röka på platser som förbjuder rökning av vanliga cigaretter, dock är det bäst om du frågar först.

E-cigaretter kommer i många varianter, det finns olika storlekar och funktioner. Det gemensamma mellan alla varianter är att de består av tre delar, ett batteri, en vätskebehållare och en förångare. Batteriet kommer i olika storlekar och det laddas upp med hjälp av en laddare som följer med. Laddaren brukar bestå av en USB vilket gör att du kan ladda upp batteriet genom att koppla in det i datorn eller en annan USB-port. Läs mer här >>

Batteriet överför ström till förångaren som förvandlar vätskan till ånga som du sedan andas in. Den ångan har sedan en smak, det finns flera smakvariationer att välja mellan, ångan är dessutom luktfri i de flesta fallen. Du behöver alltså inte oroa dig för att lukten ska fastna i dina kläder eller på dina fingrar. Det lämnar dessutom inga andra spår, du slipper både fimpar och gula tänder.

Att röka e-cigg kallas för att vejpa, vilket blev ett svenskt ord 2015 efter det engelska ordet ”vape”.