Takstol- en oumbärlig del i ett takbygge

Takstolar

Vad är en takstol?

När man hör ordet takstol är kanske inte det första man tänker på en del av ett yttertak. En takstol är dock just det, en del av den bärande konstruktionen av ett tak. Vid tillverkning av takstolar sätter man två bjälkar som lutar mot varandra och möts i en taknock och binder samman dem med en bjälke som löper horisontellt. Det finns en del olika takstolar beroende på vilket tak som konstrueras. Dessa är bland andra sadeltakstolar, saxtakstol och pulpettakstol.

Beställa takstol

Man beställer i regel takstolar skräddarsydda efter just det tak man konstruerar. När man väl lagt en offert på en takstol dröjer det inte länge förrän man får den levererad. Det är mycket viktigt att man har tagit exakta mått och att de blir rätt. Som i alla delar av ett bygge är exakta mått A och O. Skicka hela ritningen med offerten så kan takstolstillverkaren som har all nödvändig expertis rådgöra om vilken takstol du borde beställa. Meddela också olika önskemål. Sammanfattningsvis är takstolen inte en universell produkt utan något som noga måste utformas med rätt information.

Leverans och förvaring

När man väl fått sin takstol ska man kontrollera den för eventuella skador eller fel.

Tänk på att förvara dem rätt så att de inte är skadade redan innan taket är lagt. Ställ takstolar upprätt och försök att skydda dem mot fukt och vatten. Var noga med att inte ställa allt för tunga föremål på dem så att de inte skadas.

Montering

När du ska använda takstolen i ditt bygge måste du vara säker på att den är rätt placerad. Även om det handlar om en liten felplacering eller förskjutning kan det vara förödande för resten av arbetet. När den väl sitter på plats ska en kontrollant se över att takstolen uppfyller säkerhetskraven.