Takstos – Vid montering av rör igenom yttertak

takstos

Ska du dra ett rör igenom ditt tak och tätskikt? Då behöver du ett takstos för att förhindra att fukt och vatten tränger in.
För att kunna hantera och vinkla röret på smidigaste sätt så bör du välja ett takstos i gummi. Dennes primära uppgift är att ge dig en säker och vattentät anslutning mellan ditt tätskikt och genomföringen av ditt rör.
Monteringen kan ske genom man svetsar eller klistrar på stosen emot flänsen. Det finns en del olika varianter att välja emellan. Det finns stosar som är delbara, fyrkantiga, eller speciella varianter för t.ex. plåttak.

De flesta av dessa används för genomföring av främst bitumen- och EPDM baserade tätskiktssystem. Bitumen är det vi vanligtvis kallar för takpapp och EPDM är en form av gummimatta och båda dessa är alltså varianter av tätskiktsmaterial.

Ibland kan det vara bra att låta en professionell hantverkare utföra jobbet för att det verkligen ska bli bra gjort. Det kan vara värt så att du inte behöver riskera läckage och dyra renoveringskostnader av ditt tak. Tänk på att taket är en oerhört viktig del på ditt hus som absolut inte får slarvas med.

Skillnader mellan olika modeller:

Delbara – Är mest till för eftermontering och sätts på redan befintliga genomföringar då de är enkla att anpassa.

Fyrkantiga – Denne är främst avsedd för precis vad det låter, fyrkantiga rör. Kan även förekomma som delbar.

Varianter för plåttak har ofta en krage av metall istället för gummi.

Nästan alla modeller finns i flera olika dimensioner så för att få reda på vilken du behöver så bör du har koll på hur stort ditt rör är, hör sedan med din leverantör.
När man trätt röret igenom stosen så spänner man åt det med hjälp av ett vulkanband och slangklämma för att det ska vara helt tätt.

Gör vi en snabb sammanfattning så kan den se ut såhär :

1. Ta reda på rörets mått.
2. Hör sedan med en leverantör om vad dom rekommenderar.
3. Var inte rädd för att anlita någon att montera takstosen åt dig om du känner dig osäker.